keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Kolmas kerta toden sanoo

Liekkö silkkaa saamattomuutta, kun vasta menneenä kesänä sain otettua itseäni niskasta kiinni ja tehtyä ensimmäistä kertaa itse hummusta! Tahinin hankkiminen oli varmasti se haasteellisin osa, vaikka ei se oikeasti ollut edes vaikeaa kävellä kauppaan ostamaan sitä purkkia. Tietämättömille tiedoksi; Tahini on seeminsiemenistä valmistettua tahnaa, joka on nimenomaan hummuksessa keskeinen raaka-aine. Testatusti kelpo hummusta saa ilman tahiniakin, mutta tuo se siihen omaa pehmeyttään korkean rasvaprosenttinsa ansiosta. Tahinia voi syödä ihan sellaiseen esimerkiksi leivän päälle. Itse tykkään ettei oikein maistu millekään, niin toistaiseksi ainakin jättänyt väliin siltä osin.

Photobucket

Noviisina ajattelin, että turvallista on ensin pelata valmiilla resepteillä ennen kuin alkaa itse kikkailemaan. Noh, ensimmäisellä kerralla tuli ihan liikaa persiljaa omaan makuun ja toiseen taas ihan liikaa sitruunaa, että maistui enemmän jollekin makealle tahnalle. Päätinkin, että nyt on jo korkea aika soveltaa itse ja lähteä hakemaan uutta ulottuvuutta savupaprikamausteen kautta, joka on muuten uusin lemppari mausteeni. (Ylipäänsäkin kaikki, mikä maistuu savulle on yleensä ihan törkeän hyvää!) Omakehu haisee, mutta sanon silti, että tulipa hyvvää!

Paprikainen hummus

285g/1 GoGreenin purkki kikherneitä
puolikas paprika
1½ rkl tahinia sekoitettuna n. 1/4 dl vettä
1/4 dl sitruunamehua
2 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi murskattuna
1 tl suolaa
½ tl jauhettua chiliä
½ tl juustokuminaa
1 tl savupaprikajauhetta
1/4 dl vettä

* Valuta herneistä neste pois.
* Heitä kulhoon yhdessä paprikan palojen kanssa ja surruta sauvasekoittimella(tai blenderillä, mikä sulla sitten ikinä onkaan. Soda streamista ei ole apua tässä.)
* Lisää tahini-vesi- seos ja sekoita pikkusen.
* Heitä sitten sekaan loput aineet ja sekoita tasaiseksi.
* Tarkista maku! Yllä olevat maustemäärät on sellaisia noin- määriä, niin jos haluaa esim. tulisempaa, niin siitä sitten vaan lisäämään chiliä.

Photobucket
(Kaveriksi tein sipulirieskoja ja olipahan niin hyvää, ettei aamupalaksi jäänyt mitään, hups.)

Hummus kannattaa säilyttää suljetussa rasiassa, niin ei levitä makua/hajua jääkaapissa muihin juttuihin. En ole oikein vielä päässyt jyvälle tuosta säilymisestä, mutta ainakin sellaisen 2-3 päivää. Suosittelen kuitenkin lämpimästi kokeilemaan hummusta vaihtoehtona leivänpäällismakkaroille sun muille, sillä terveellinen, helppo tehdä ja parhaimmillaan erittäin maukas. Kikherneiden sijaan voi käyttää myös ihan perinteisiä herneitä, jos tahtoo suosia enemmän lähellä tuotettuja raaka-aineita.

Illalla lueskelin Härkäpapua sarvista- kasviskeittokirjaa ja voi juku, miten innostuin taas lisää tästä maailmanpelastamissuunnitelmastani! Mahdollisesti vielä myöhemmin tänään palaan asiaan, mutta nyt täytyy mennä hoitelemaan tuo maailmanlopputiski ja paistamaan leipää!

ps. Väittävät, että Valkosipulitoffee olisi hyvää, upeaa, fantastista! Epäilen niin suuresti, että ehkä on pakko kokeilla itse. Vaatii tosin vähintään lakupullien(!) testaamista samalla, jos tarvitsee toipua suurestakin järkytyksestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti