keskiviikko 1. elokuuta 2012

Sipulihan onkin hyvää.

En varmastikaan ole ainoa, joka lapsena jaksoi marmattaa sipulista ruuassa ja miten haasteellista niitä lihapullia oli syödä, kun piti ronklata ne sipulin palaset pois sieltä seasta. Vaikka lihapullat olenkin jo vuosia sitten vaihtanut kasviksiin, niin edelleen olen varsinainen nirppanokka, mutta sipulin kanssa ollaan opittu varsin hyviksi kavereiksi tässä vuosien saatossa. Nykyiseltään olen itse se, joka tunkee sipulia kaikkialle, mutta onhan se vähän niin että yksin sipulin kuullottamisesta lähtevä tuoksu tekee ruuasta ruuan. Valkosipulin kanssa ollaan vielä tutustumisvaiheessa, vaikka kyllä sitäkin melkein joka ruokaan sujahtaa ihan vahingossa. Tulevaisuudessa varmasti vieläkin helpommin, kun vihdoinkin sain hankituksi valkosipulinpuristimen ja päätin yksi päivä, että kieltäydyn elämästä (tai ainakin laittamasta ruokaa) ilman sitä! Ainakin tuo minun on ihan super kätevä, kun siinä on sellaiset muovinappulat yhdessä sivussa, jonka avulla saa kätevästi murskaantumattoman möhnän karistettua biojätteeseen.

Tämä toimi johdatuksena varsinaiseen aiheeseen eli sipulirieskoihin, joista tullut uusi lemppari asia. Viime viikolla elettäessä sokeritonta aikaa piti keksiä jotain suolaista tarjottavaksi teen kaverina. Päädyin pläräämään Saara Törmän Saa Vaivata- opusta, että jos olisi löytynyt joku simppeli ohje, johon löytyisi aineet tarvitsematta sännätä kauppaan. Ehdottomasti yksi suosikki leivontakirjoistani. Enemmän kuin ohjeisiin ihastuin kirjan rempseään kieleen ja lämminhenkisiin kuviin. Kyllästyttää, kun kaikki keittokirjat on kuin samasta muotista kliinisine kuvineen ja asiateksteineen. Mitä ehtinyt ohjeita testailemaan, niin eipä ole niissäkään ollut mitään valittamista!

Photobucket

Sipulirieskat (4 kpl)

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
öljyä paistamiseen
½ tl kasvisliemijauhetta tai puolikas -kuutio murennettuna
1 rkl soijakastiketta
1½ dl vettä tai soijamaitoa (mie laitoin puolet kumpaakin)
½ tl basilikaa
2½ dl ohrajauhoja (En jaksanut lähteä kaupasta hakemaan, kun ei ollut, niin käytin sämpyläjauhoja. Toimi hyvin ja ihan vehnäjauhot varmasti käy yhtä hyvin.)

Photobucket

- Ensin kannattaa laittaa uuni kuumenemaan 275- asteeseen. (Kokeilin viimeksi paistaa vähän miedommassa lämmössä ja kyllä ne kypsäksi tulivat ihan samassa ajassa, mutten tiedä johtuiko lämpötilasta vai levitinkö taikinan jotenkin pöljästi, kun jokaiseen rieskaan tuli epämääräinen kohouma keskelle.)
- Pienitään sipulit ja kuullotetaan pannulla. Lisätään liemijauhe ja soijakastike. Kaada sitten sipulit kulhoon ja lisää sekä neste, että basilika. Anna jäähtyä joko pöydällä tai pistä jääkaappiin.
- Lisää jäähtyneeseen sipuliseokseen jauhot ja sekoita. Nostele taikina pellille neljäksi kasaksi leivinpaperin päälle ja painele (kannattaa kastella vähän käsiä, niin ei tartu niin pahasti kiinni) ohuehkoiksi rieskoiksi.
- Paista noin 15 minuuttia.
- Kannattaa syödä samantien eikä rasvan kanssa tartte yhtään pihtailla. Törkeän hyvää! Sopii hyvin esim. aamu- tai iltapalalle, jos tahtoo jotain tuoretta ja hyvää, sillä suht nopea ja helppo tehdä eikä käsiäkään tarvitse pahemmin liata.

Photobucket

Löysin muuten äsken ihan vahingossa uuden mainitsemisen arvoisen bändin nimittäin Autumn! Ihan toinen oli hakusessa, mutta lopputuloksena päädyinkin kuuntelemaan vaan näitä ja se vaan on niin, että 80- luvun syntikkapoppi ei petä ikinä! Varmaan ainoa musiikkilaji, joka on huonoimmillaankin parasta.

2 kommenttia:

  1. Aaa pakko taas kommentoida; näytin Tomille rieskakuvaa et näitä meinasin leipoo ni se että "siis onks noi pipareita vai pihvejä" :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Eikä ku ammattileipurin priimaluokkaisia leipäsiä! Nauroin ääneen.:D

      Poista