sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Tomaattisoppa lämmittää

Kellekään ei liene epäselvää, että talvi tuli taas, kuten yleensä joka vuosi näihin aikoihin. Huvittaa silti, miten joka vuosi on lehdissä suuret otsikot lumikaaoksesta ja kuvia, missä ihmiset tarpovat kaduilla sateenvarjoineen (tällainen löytyi viikonlopun iltalehdestä/sanomista ja pisti huvittamaan). Henkilökohtaisesti enemmän kylmyys vaatii totuttelua kuin lumi, etenkin kun olen niin huono pukeutumaan sään mukaisesti. Pahentunut vaan sen myötä, kun muuttanut aikanaan maalta kaupunkiin ja sitä kuvittelee välimatkojen olevan niin lyhyitä, että ihan hyvin voi hilpaista mekossa, minishortseissa ja paksuissa sukkahousuissa, vaikka pakkanen paukkuisi yli kymmenessä asteessa. Tyhjäpäisyydestä saakin sitten kärsiä, eikä olisi mummokaan ylpeä, mutta ehkä joku päivä vielä opin.

Palataanpa sitten itse asiaan. Meinasin kirjoittaa ensin kylmästä lämpimään, mutta tuli niin pahoja Jukka Poika- viboja, että oli pakko vaihtaa sanavalintaa, ei millään pahalla. Pitänyt muistaakseni jo aikaisemminkin jakaa lemppari tomaattikeittoni ohje, joka on peräisin Elinan Viiden tähden vegaani- kirjasta. Alla oleva ohje ei ole aivan suoraan kirjasta, sillä piti tehdä sen mukaan, miten oli aineksia kaapissa. En muista mitä varten olen ostanut mietoja chilejä, sillä ovat jo tovin jääkaapissani hengailleet, niin päädyin yhden eliminoimaan sopan sekaan. Antoi oikein mukavan säväyksen ja sisintä lämmittävää potkua.

Photobucket
(Ompa ryvettyneenä näköinen lautanen, kun piti sekoittaa, että olisi mikrossa lämmennyt tasaisesti. Ei taitaisi olla minusta ruokalehtikuvaajaksi.)

Tomaattikeitto (n. 2-3 annosta)

4 tomaattia
puolikas punainen paprika
yksi sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
1 punainen mieto chili
1½ rkl tomaattipyreetä
n. 3 dl kasvislientä
1 tl basilikaa
1 tl sokeria
mustapippuria
suolaa

- Tee tomaatteihin ristiviillot ja upota kiehuvaan veteen. Kuoren alkaessa rypistyä nosta tomaatit kylmään veteen. Kuori tomaatit ja pilko hieman pienemmiksi.
- Silppua sipuli ja valkosipuli. Pieni paprika ja chili. Chilistä kannattaa poistaa siemenet.
- Kuumenna kattilan pohjalla vähän (oliivi)öljyä ja kuullota sipuleita ja chiliä. Lisää tomaatit ja paprika, anna kiehua keskilämmöllä n. 10 minuuttia.
- Lisää kasvisliemi ja tomaattipyre, anna kiehua noin 20 minuuttia.
- Soseuta keitto ja mausta basilikalla, sokerilla ja suolalla. Halutessaan voi lisätä muitakin yrttejä.
- Keiton kaveriksi sopii erittäin hyvin esim. krutongit, joita on tosi helppo ja nopea tehdä itse. Vaaleaa leipää leikataan kuutioiksi, kuumennetaan pannulla öljyä ja lisätään leipäkuutiot. Halutessaan voi heittää perään vielä mausteita, itse ripottelin vähäsen kuivattua ruohosipulia ja yrittisuolaa. Silleen, kun kääntelee, että ottavat vähän väriä kauttaaltaan, niin tulee aika hyviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti