keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Taikakeksejä

Viime viikolla oli tulossa tyttöjä kylään ja mietin, mitä voisi leipoa nopeasti ja mahdollisimman vähin aineksin. Oli nimittäin taas se aika kuusta, kun rahat olivat lievästi sanoen vähissä. Jostain muistui mieleen kerran koulun myyjäisissä maistamani fenkolikeksit, jotka olivat aivan mahtavia ja päätin kokeilla osaisinko itse tehdä samanlaisia. Fenkoli on varmasti monelle tuttu enemmänkin ruuanlaiton puolelta, mutta lakritsimaisen arominsa puolesta sopii täydellisesti myös leivontaan. Resepti on kikkailtu Puputyttö ja vohvelisankari- kirjan Tavis- ohjeen pohjalta.

FENKOLIKEKSIT
(n.20 kpl)

2,5 dl Vehnäjauhoja
0,5 tl Ruokasoodaa
0,5 tl Suolaa
1 tl Jauhettua fenkolia
110g Sinistä Keijua
1,5 dl Inkkarisokeria
(tavallinenkin käy tai fariinisokeria)
1 tl No Egg- jauhoa + 2 rkl vettä sekoitettuna
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl Mantelirouhetta


* Laita uuni lämpiämään 175- asteeseen.
* Mittaa jauhot, sooda, suola, fenkoli ja mantelirouhe kulhoon, sekoita ja laita sivuun odottamaan.
* Vatkaa margariini ja sokerit vaahdoksi.
* Lisää No egg- vesiseos ja pyöräytä nopeasti vatkaimella sekaisin.
* Seuraavaksi lisää jauhoseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Tässä kohtaa kannattaa vaihtaa sekoittaja esim. puulastaan tai muoviseen nuolijaan, mikä nyt sattuu itsestä tuntumaan parhaimmalta. Jauhojen lisäämisen jälkeen taikina menee helposti sitkeäksi, jos käyttää liikaa vatkainta.
* Seuraavaksi taikina jaetaan ruokalusikoiden avulla pieniksi nokareiksi pellille leivinpaperin päälle. Kannattaa jättää reilut välit, sillä keksit todennäköisesti jonkin verran leviävät uunissa.
* Paista n. 8-11 minuuttia uunin keskiosassa, riippuen siitä haluatko pehmeitä vai rapeita keksejä.

 photo xgdfgd006_zpscfea15fd.jpg
(Kuvassa parhain sisko suorittamassa keksimaistajaisia.)

Fenkolin määrää voi halutessaan pienentää tai suurentaa riippuen siitä, kuinka hyvin haluaa sen maistuvan. Tuo teelusikka osoittautui aika hyväksi, sillä maistui muttei kuitenkaan mitenkään pistävästi. Itse olin erittäin tyytyväinen ja uskon tekeväni näitä vielä useasti vastaisuudessakin. Miltei täydellisiä, sillä maistuivat lakulle ilman, että lakuja oli mukana! Harmillista etten saanut videokameralle erään neidin reaktiota maistamisen jälkeen, kun kirosi ja huusi täyttä kurkkua. Ilmeisesti olivat niin hyviä.

Myös elintarviketeollisuus on hiljattain pitänyt eläimiäsyömättömien puolta, kun markkinoille on ilmestynyt jopa kaksi erilaista keksituotetta! Tuskin oikeasti ovat tästä näkökulmasta ajatelleet tuotteita suunnitellessaan, mutta sillä nyt ei oikeastaan ole merkitystä, jos lopputulos on hyvä. Marie- keksit ovat olleet lemppareita penikasta asti ja yllätyin miten hyviä Ballerina:n mustikkatäytekeksit ovat, mutta vaihtelu on enemmän kuin tervetullutta. Tietenkin hippikaupoista löytyy miltei mitä vaan, mutta ne ovat aina tyyriimpiä ja mielestäni kaikki tuollaiset perusjutut, mitä voi saada helposti ihan peruskaupoista ovat aina hyväksi. Maraboun tummasuklaa keksit ovat vielä testaamatta, mutta vastaavasti Mansikkajuustokakku DOPS:it osoittautuivat oikein hyväksi valinnaksi. Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin tosin sanoa ettei koko pakettia kannata syödä yhdeltä istumalta.

 photo xgdfgd011_zpse6844aa0.jpg
(Villi lauantai-iltani näytti viime viikolla tältä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti